FAQ om solcelleanlæg

 

Kan en vekselretter installeres i et skab?

Svar: De fleste invertere kan placeres inde og ude og også i skabe eller kabinetter. Det eneste man skal være opmærksom på ved montering i små lukkede rum er, at en meget høj temperatur i kabinettet kan reducere ydelsen i vekselretteren marginalt. Derfor anbefaler vi ikke, at de placeres i skabe sammen med varmekilder eller mindre skabe, som er helt tætte. Der bør være en naturlig udskiftning af luften i det skab den placeres i ved lufthuller eller lignende.

 

Påvirkes vekselretterens levetid af mængden af strøm den producerer? (AC output)

Svar: Nej. Vekselretteren er produceret med henblik på den maksimale levetid muligt. Mængden af strøm den producerer er ikke direkte relateret til levetiden. Som ved de fleste elektriske apparater, så er i stedet temperaturen i omgivelserne marginalt relateret til levetiden.

 

Forlænges levetiden på en vekselretter, hvis man vælger en større model i forhold til Wp på panelerne?

Svar: Nej. Eneste faktor, som kan påvirke levetiden marginalt er temperaturen i omgivelserne. Hvis vekselretteren producerer under den nominelle power kan det formodes, at den vil generere mindre varme og dermed reducere temperaturen i omgivelserne. Dette er dog en teoretisk hypotese og afkræftes egentlig ved, at alle Kostal vekselrettere er konstrueret under forudsætning af, at den producerer maksimal nominel strøm konstant.

 

Laves der paneler, som ikke påvirkes af skygger?

Svar: Nej. Alle paneler påvirkes af skygger, men der findes såkaldte "power optimizers" på markedet, som er i stand til at reducere tabet fra skygger ved at isolere de celler, som bliver ramt af skygge fra resten af systemet. Desværre har disse paneler de ulemper, at de under optimal drift uden skygger typisk producerer mindre strøm end konventionelle paneler. Levetiden er ofte reduceret grundet den ekstra elektronik, som er anvendt til denne skyggestyring, ligesom elektronikken også forbruger strøm. Det er derfor som regel en bedre investering at anvende konventionelle paneler i en skyggefri placering, hvis det er muligt.

 

Producerer sorte paneler lige så meget strøm som dem med hvid baggrund?

Svar: Det meste af overfladen på et solcellepanel er dækket af solceller, hvorfor overfladen og farven af denne kun har en marginal effekt på panelets ydeevne. Da den sorte farve dog har sværere ved at komme af med varmen end den hvide, så er det muligt, at temperaturen kan svinge op til 1° forskel og dermed have en begrænset effekt på ydelsen, der dog vurderes til at være mindre end 1 %. Andre forhold, som eks. tagbeklædningen har også indflydelse på temperaturen i panelerne og kan ligeledes påvirke ydelsen marginalt.